Zonder Laura minder donoren en geen Transplantoux

Ik ben Laura Bruinenberg, werkzaam als Transplantatiecoördinator in het UMCG en dit jaar hoop ik voor de tweede keer de Mont Ventoux te beklimmen met de Transplantoux.

Ruim 3,5 jaar geleden ben  ik begonnen als Transplantatiecoördinator in het UMCG, wat inhoudt dat ik naar de mensen ga die “ja” zeiden tegen orgaandonatie. In veel gevallen een  heftig en emotionele beslissing omdat de familie op korte termijn afscheid moet gaan nemen van zijn of haar geliefde.

Als Transplantatiecoördinatoren proberen we dit zo goed mogelijk te begeleiden. We gaan naar het desbetreffende ziekenhuis waar de potentiele donor ligt en begeleiden daar de familie, verpleegkundigen en artsen. Ook beoordelen we in samenspraak met de verschillende transplantatieartsen of de organen geschikt zijn voor transplantatie. We zorgen ervoor dat alles goed geregeld is zodat op het moment dat de familie afscheid neemt en de donor naar OK gaat, dat alles en iedereen klaar staat. De chirurgen, de ontvangers die  elders in binnen- en/ of buitenland liggen te wachten en het vervoer om alle organen zsm naar de plek van bestemming te krijgen. Alles moet op dat moment kloppen.

Als transplantatiecoördinator weet je dat het doet voor de ontvangers die met dit “nieuwe” orgaan een beter leven tegemoet gaan  maar tot 2 jaar geleden bleven dit voor mij namen op papier. Totdat ik me aansloot bij De Transplantoux…

Het is prachtig om te zien wat deze kans daadwerkelijk betekend voor ontvangers en zijn of haar familie en wat er  allemaal mogelijk is na een transplantatie. Ik ben zeer onder de indruk van alle prestaties maar vooral nog van alle mooie en emotionele verhalen die je tijdens deze tochten te horen krijgt.  Ik vond mijn werk al mooi en bijzonder maar met dit in mijn gedachten doe ik met liefde een stapje harder of in mijn geval vaak; nog een uurtje langer door…

2 jaar geleden sloot ik mij aan bij de organisatie en dit jaar ben ik weer van de partij en hoop ik dat het weer zo’n succes wordt! Ik heb er in ieder geval erg veel zin in!

Op het moment dat ik dit schrijf schijnt de zon en is het weer tijd om te gaan trainen…