Achter de schermen, Bouke Hepkema stelt zich voor

Bouke is één van de grondleggers van de Nederlandse afvaardiging van de Transplantoux en dus ook medeoprichter van de cycling club give & live.

Bouke stelt zich voor als transplantatie ummoloog van het UMCG maar hij is natuurlijk veel meer! 

Bij transplantaties zijn veel verschillende vakgebieden en heel veel verschillende professionals betrokken. Velen houden zich met een of hooguit enkele soorten transplantaties bezig, maar als transplantatie immunoloog heb ik met (vrijwel) alle verschillende soorten transplantaties te maken. Wat doet een transplantatie immunoloog? Samen met ongeveer 25 collega’s worden op het laboratorium de weefselkenmerken bepaald zowel van patiënten die een transplantatie nodig hebben als van de donoren. De weefselkenmerken worden met elkaar vergeleken en er wordt gekeken of het een geschikte combinatie voor transplantatie is, of dat er beter een andere combinatie gemaakt kan worden. Hoewel we zeer betrokken zijn bij het hele proces, hebben we geen direct contact met patiënten. Het is voor mij een bijzondere ervaring om met de Transplantoux te ervaren wat een transplantatie voor de patiënten betekent en wat er na transplantatie allemaal (weer) mogelijk is. Dit motiveert mij zeer in mijn dagelijkse werkzaamheden en dat enthousiasme probeer ik ook over te brengen op mijn collega’s.

Dit jaar ga ik voor de 3e keer mee met de Transplantoux. Alle fietsers willen vooral de kale berg op fietsen, liefst van de 3 verschillende kanten. Er zijn echter in de buurt veel meer, en eigenlijk mooiere tochten te maken.

Bouke Hepkema is veelzijdig hij is transplantatie immunoloog UMCG, mede organisator, buddy, fiets en omgevingsdeskundige Mont Ventoux. Beschieden, ‘achter de schermen’ maar een belangrijke schakel! Op dit moment fiets Bouke, eind augustus 2019, naar Rome!