Een nieuw begin (Ronnie Willems)

Ronnie met nieuwe nier van Remy samen de berg op! 
Mijn naam is Ronnie Willems, 47 jaar oud, getrouwd met Anouk en vader van 3 kinderen, twee dochters Mirthe en Amber van 11 jaar en een zoon Thijn van 13 jaar.

Op 21 juni 2016 heb ik een niertransplantatie ondergaan en heb een nier gekregen van mijn kameraad Remy, een donatie bij leven genoemd. Echt geweldig dat hij een nier aan mij heeft willen doneren!!

Mijn vader had ook graag een nier willen doneren maar dat kon niet meer omdat hij al een nier had gedoneerd aan mijn broer, hij had hem toen nodig, ik nog niet. Mijn broer heeft namelijk dezelfde nierafwijking.

Toen mijn nierfunctie langzaam achteruitging en een tante van mij dit hoorde heeft ze aangegeven een nier te willen afstaan. Dit had ze al aangegeven ruim voordat mijn nierfunctie dusdanig verslechterd was, dat een transplantatie nodig was.

Regelmatig moest ik voor controle van mijn nierfunctie naar het ziekenhuis en tijdens één van deze controles kreeg ik te horen dat het tijd was om “actie” te ondernemen. Ondanks dat ik wist dat dit een keer zou komen, kwam dit bericht behoorlijk binnen.

Mijn tante ging toen de medische molen in maar omdat zij zelf wat begon te kwakkelen kon het niet doorgaan. Mark, een andere kameraad, hoorde dit en gaf aan dat hij ook wel een nier aan mij wilde doneren, geweldig!! Toen hij naar het ziekenhuis ging om te kijken of dit mogelijk was, werd bekend dat hij een andere bloedgroep had, dit was een domper maar hij gaf aan ook open te staan voor een zogenaamde cross-over of ruiltransplantatie. Remy hoorde dit en gaf aan dat hij mijn donor wel wilde zijn, en zo geschiedde.

Ik besef heel goed hoeveel geluk ik heb gehad dat er meerdere mensen bereid waren om mij te helpen, dit geluk heeft echter niet iedereen…

Hoewel ik ook voor mijn transplantatie nog sportte en een fulltime baan had (bij een nierfunctie van ongeveer 12%), merkte ik gelijk dat ik na de operatie meer energie kreeg. Dat is een geweldig gevoel waarvoor ik Remy erg dankbaar ben!

Ook mijn nefroloog in het UMCG wist dat ik nog regelmatig ging sporten. Zij heeft mij gebeld met de vraag of ik interesse had om lid te worden van Donerik&Friends en om samen met andere lotgenoten/familie/vrienden de Mont Ventoux te gaan beklimmen. Ik heb toen gelijk Remy gebeld om te vragen of hij samen met mij deze sportieve uitdaging aan zou willen gaan, hij zei direct ja!

Ik ben erg blij deel te kunnen uitmaken van deze mooie club om zoveel mogelijk aandacht te vragen voor orgaandonatie!!

Tijdens de trainingsritten heb ik ontzettend genoten, we hebben ons driejarig jubeleum samen kunnen vieren op de top van de Mont Ventoux.
Hoe uniek is dat!
Remie en Ronnie zjn naast twee gezellige kerels goede fietsers,we zijn dan ook blij dat ze voor de editie van 2021 al hebben toegezegd weer mee te gaan.